A gyártás folyamata

Virtuális séta a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary kecskeméti gyárában.

Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

Társadalmi Felelősségvállalás

CSR

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. jelentős szerepet vállal Kecskemét és a régió fejlődésében. Magyarország egyik legnagyobb vállalataként, és Bács-Kiskun megye legnagyobb befektetőjeként támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyek közösséget és értéket teremtenek, segítenek a rászorulókon és a gyermekek egészségtudatos nevelésében. A gyár társadalmi felelősségvállalása szerteágazó és összetett: támogatást nyújt oktatási, kulturális és sport szervezeteknek, alapítványoknak és intézményeknek.

Oktatás

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. számára kiemelten fontos az óvodák és iskolák támogatása. A gyár részt vállal a magyar oktatás fejlesztésében és az intézmények modernizációjában. Kecskemét volt az első város Magyarországon, ahol a MobileKids (MoKi) program segítségével az iskolai tanrendbe is bevezették a közlekedésbiztonsági ismereteket. A vállalat több Bács-kiskun megyei iskolában szervez gyermeknapot kézműves- és sportrendezvényekkel, és kecskeméti óvodák és játszótereik felújításában vesznek részt.

Sport

A Mercedes-Benz gyár mindig nagy hangsúlyt fektet a dolgozók egészségének megőrzésére és fejlesztésére. A vállalat munkatársai 2012 novemberétől csatlakozhatnak ahhoz a sportprogramhoz, melynek keretében a cég ingyenesen biztosít számukra sportolási lehetőséget. A gyár rendszeresen futóversenyt szervez, amely hagyományosan az egészséges életmódot, a sportot és az összetartást népszerűsíti. 2017 augusztusában adták át a kecskeméti Mercedes-Benz Sport Akadémia új multifunkcionális sportcsarnokát, a Mercedes-Benz nevét viselő kosárlabda csapat (Mercedes-Benz Gyár KLA) pedig ötödik szezonját kezdte meg szeptemberben.

Szociális

A Mercedes-Benz gyár elkötelezett a hagyományos szociális és karitatív tevékenység iránt is. A vállalat fontos feladatának tekinti a fogyatékkal élők életminőségének a javítását, a hátrányos helyzetű gyermekek és nehéz sorsú családjaik, valamint az őket képviselő civil szervezetek támogatását. A Kecskemét városával folytatott több éves együttműködésnek köszönhetően a gyár vezetői személyesen is részt vesznek és segítenek decemberben a Városi Szociális Közalapítvány jótékonysági ebédosztásánál. A vállalat szociális programja keretében támogatja a kecskeméti kórházat is.

Környezetvédelem

Mercedes-Benz gyár jelmondata: innováció a fenntarthatóságért. A környezetvédelem a vállalati stratégia és a vállalatpolitika szerves része és ugyanezt az elvet követi a társadalmi felelősség vállalás programjának kialakítása során is. A vállalat egy Magyarországon egyedülálló hulladékgyűjtési akciót is indított: a szelektíven összegyűjtött hulladékok értékesítéséből befolyt összeggel egy környezetvédelmi tevékenységgel is foglalkozó non-profit szervezetet támogatott. A gyár kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóság és hosszú távú gondolkodás mindennapi megvalósítására: részt vesznek a kecskeméti TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akcióban. Ennek keretében környezetvédelmi napot tartanak a Mercedes-Benz Iskolai tanulóinak, ahol a diákok a szelektív hulladékgyűjtésről tanultak.

Kultúra

A Mercedes-Benz gyár aktív résztvevője Kecskemét kulturális és társasági életének is, ezért kiemelten fontosnak tartja olyan közösségi események támogatását, amelyek minőségi kikapcsolódási lehetőséget kínálnak. A vállalat ezért is csatlakozott főtámogatóként a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál mecénási köréhez, valamint a Téli Fesztivál támogatóihoz. A gyár részt vesz a Múzeumok Éjszakája programsorozatban is és támogatója az olyan eseményeknek, mint a Jazzfőváros Kecskemét, vagy a Hírös Hét Fesztivál. A gyár támogatja ugyancsak a Katona József Színházat és főszponzora a Prima Primissima Megyei Príma Gálának.

Helyi civil szervezetek

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. részt vállal a társadalmilag fontos ügyekben, így segíti a katasztrófavédelemben résztvevők munkáját is. A gyár Létesítményi Tűzoltósága évek óta gyűjti a tűzoltó felszereléseket.
A vállalat kézműves- és szabadidős programokkal támogatja a helyi civil szervezeteket, és hozzájárul az ingatlanjaik felújításához.

Környezet és munkavédelem

Munkavédelem

A biztonságos munkahelyek jelentik az egyik előfeltételét munkatársaink elégedettségének.

OHSAS

A munka-, és egészségvédelmi tevékenységek a vállalat stratégiájának szerves részét képezik.

Környezetvédelem

Cégünk a környezetvédelmet, valamint az energiahatékonyságot a vállalati stratégia és politika szerves részének tekinti.

EMAS

2011-ben, a termelés beindítása előtt sikeresen bevezettük az EMAS III európai szabványt.

Hulladékgazdálkodás

Alapvető célunk a gyártás során keletkező hulladékmennyiség csökkentése.

Természetvédelem

A konszernszintű célkitűzéseket követve törekszünk a természet védelmére.

Üzleti jelentés
2019