Éves beszámoló 2021

Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

Made in Kecskemét

Letöltés

Éves beszámoló 2021 (.pdf, 2.1M)

#Előszó

2021 az egész autóipar számára az addig példátlan kihívások éve volt.

A világ 2020 végére alighogy megtanult megbirkózni a Covid-járvánnyal, és együtt élni az egészségünk védelméhez szükséges, néha talán kényelmetlen intézkedésekkel, máris közeledett a következő globális próbatétel. Ez a próbatétel az autóipart az úgynevezett félvezető komponensek terén jelentkező ellátási nehézségek formájában érte el – miközben a járvány az év elején és ősszel is új lendületet vett.

Tovább olvasomBezár

#Stratégia

Mercedes-Benz AG

Stratégiánk célja továbbra is az, hogy nálunk készüljenek a világ legvonzóbb autói. Erősségeinkre koncentrálva tovább építjük márkánk pozícióját. A fókuszpontba a nyereséges növekedést helyezzük, a folyamatosan fejlődő almárkák segítségével szélesebb fogyasztói kört célzunk. Mindemellett vezető szerepre törekszünk az elektromos meghajtás és a járműszoftverek fejlesztése terén. Célkitűzésként fogalmazzuk meg a költségek mérséklését éppen úgy, mint az ökológiai lábnyomunk csökkentését.

A Mercedes-Benz stratégiájában foglaltaknak megfelelően teljes sebességgel folyik a tisztán elektromos modellek piaci bevezetése, az átállás már a teljes termékportfóliót meghatározza, nem korlátozódik egyes járműkategóriákra.

Tovább olvasomBezár

#Gyártás

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. az anyavállalat globális termelési hálózatának fontos pillérévé vált az elmúlt években. A kecskeméti gyár, ahol tovább folytatódnak a fejlesztések, és évről évre újabb modellek gyártása kezdődik, végleg felkerült a nemzetközi járműipar világtérképére. 2021 áprilisában elindult a hibrid A-osztály, a Mercedes-Benz A 250e sorozatgyártása.

2021 augusztusában jubileumot ünnepeltünk a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban: a 2012-es indulás óta a kecskeméti gyártósoron már 1,5 millió jármű készült el. A másfélmilliomodik gépkocsi egy CLA Coupé AMG 45s volt, amely modell kizárólag Kecskeméten készül. A „Made in Hungary” feliratot az itt készült 1,5 millió autó mindegyike büszkén viseli, hiszen munkatársaink kiemelkedő teljesítményének köszönhetően a Mercedes-Benztől megszokott csúcsminőségben jutnak el az autók Kecskemétről világszerte.

Tovább olvasomBezár

#Képzés

Jubileumi év volt a 2021-es esztendő a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában: a duális képzés tíz éves évfordulóját ünnepeltük. Különösen fontosnak tartjuk, hogy munkatársaink a minőségi munkavégzéshez nemzetközi mércével nézve is versenyképes járműipari ismeretekkel és készségekkel rendelkezzenek. Ennek a szándéknak a jegyében, Magyarországon úttörőként honosítottuk meg a korszerű ismereteket biztosító, a piacon használható tudást adó duális szakképzést még 2011-ben, melynek keretein belül mára már a szakiskolától a felsőoktatási szintig zajlik az oktatás.

Az egyetemi hallgatók mára már 6 szak közül választhatnak duális képzési formát, a szakképzési rendszerben pedig a kezdeti 3 helyett már 5 szakma közül választhatnak a diákok. A programban a Neumann János Egyetemmel, valamint a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Technikumával és a Gáspár András Technikumával működünk együtt. 2021-ben 86 duális hallgató és 173 tanuló kezdte meg a tanévet a Mercedes-Benz Academy Kecskemét képzési központjában. Középiskolásaink szerszám- és készülékgyártó, mechatronikus-karbantartó, gépjármű mechatronikus, karosszérialakatos, valamint járműkarosszéria előkészítő és felületbevonó szakmát sajátíthatnak el.

Tovább olvasomBezár

#Társadalmi felelősségvállalás

A régió legnagyobb munkaadójaként fontos számunkra, hogy gondoljuk a körülöttünk élőkre is. Minden év kezdetén a gyár ügyvezetése döntést hoz az esztendő adományozási és szponzorációs feladatairól, illetve mindezek költségvetéséről. A döntésnél 2021-ben is a gyermekek, a hátrányos helyzetben élő családok és az utánpótlásnevelés került előtérbe. 2021-ben több mint 2,5 millió forintot adományoztunk az Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítványnak, valamint a Mosolygó Szemekért Alapítvány a Fogyatékos Gyermekekért és Fiatalokért szervezetnek. Közreműködésünkkel a Habitat for Humanity Magyarország Kecskemét környékén hét bajba jutott családnak segített. Három és fél millió forint értékben került sor ajtócserére, építőanyag vásárlásra, konvektor- és kályhacserére a káresemények miatt lakhatatlanná vált otthonok felújítása során.

Tovább olvasomBezár

#Környezetvédelem

Vállalatunk 2012 óta hitelesített EMAS Környezetvédelmi vezetési rendszert működtet. Az EMAS rendelet, hasonlóan az ISO 14001-es szabványhoz, egy hatékony módszert biztosít a fenntarthatósági teljesítményünk fejlesztéséhez, publikálásához és ezen keresztül a környezettudatos vállalati működés megvalósításához. A környezeti teljesítményünk kiértékelése a környezeti nyilatkozatunkban jelenik meg, mely honlapunkon érhető el. A környezetvédelem területén érintett és érdekelt feleink részére garantáljuk az átláthatóságot, mellyel bizalmat teremtünk egymás között. Éves környezetvédelmi céljainkat a környezeti tényezők és hatások figyelembevételével határozzuk meg, amely során mindenkor kiemelt figyelmet fordítunk az energiafelhasználás, az emisszió, immisszió és a környezeti elemek felhasználásának csökkentésére, valamint a hulladékgazdálkodás optimalizálására.

Stratégiai célunk, hogy a tevékenységünkből fakadó környezeti terheléseket folyamatosan csökkentsük, illetve kiemelt célként fogalmaztuk meg, hogy 2022-tól átálljunk a szén-dioxid-semleges gyártásra.

Tovább olvasomBezár

#Pénzügyi helyzet

Éves beszámoló 2021

GYÁRTÁSI DARABSZÁM

A kecskeméti gyárban a két új modell bevezetése mellett előállított kompakt autók száma 2021-ben: több mint

135000
darab

Éves forgalom

A Társaságunk által realizált nettó árbevétel
2021-ben:

3,1
Milliárd EUR

Adózás utáni nyereség

A Vállalat adózas utáni nyeresége
2021-ben:

67,6
Millió EUR

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. a Mercedes-Benz AG 100%-os leányvállalatként kecskeméti székhelyén a Mercedes-Benz kompakt gépjárművek családjához tartozó modelljeit (CLA Coupé, CLA Shooting Brake, A-osztály és annak hibrid verzióit, valamint a tisztán elektromos EQB-t) állítja elő. A magyarországi gyárban készülnek továbbá Mercedes-AMG Performance kompakt modellek is.

Napjaink kihívásokkal teli gazdasági és versenypiaci környezetében a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. továbbra is az értéket, a stabilitást és kiváló minőséget képviseli, ezzel pedig tovább erősíti pozícióját Magyarország vezető vállalatai között és a hazai járműiparban. A gyár közössége továbbra is joggal lehet büszke az elért eredményekre.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. a nehézségek ellenére 2021-ben több mint 135.000 járművet gyártott, valamint 3,1 milliárd euró árbevételt realizált a beszámolási időszakban. A társaság tevékenységét kizárólag a kecskeméti székhelyén és telephelyén végzi.

Tovább olvasomBezár